Büttner Borbirtok

Vulcanus 2019

Évjárat

2019

Szín

Fehér

Típus

Bor

Szőlőfajta

Vulcanus

Szárazság

Száraz

Ország

Magyarország

Borvidék

Badacsony

Alkoholtartalom

11,5 % Vol.

Kiszerelés

0,75 L

Fogyasztási hőmérséklet

12 C

Maradék cukor

1 g/L

Badacsonyi szőlőfajta budai zöld és szürkebarát fajtákból. Intenzíven ásványos, rétegzett, komplex, cizellált savakkal és hosszú lecsengéssel.

  • Egyszer élünk
  • Különleges

4 590 Ft

Egységár: 6 120 Ft/L

Készleten

Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

Biztonságos fizetés

  • Egyszer élünk
  • Különleges

Badacsonyi szőlőfajta budai zöld és szürkebarát fajtákból. Intenzíven ásványos, rétegzett, komplex, cizellált savakkal és hosszú lecsengéssel.

Az évjáratról

A koranyári hidegek, egyszámjegyű Celsius-fokok után az évszazádos távlatban is legforróbb július, forró nyár és kellemes ősz igyekezett kárpótolni a szőlőtermelőket. Ez összességében ígéretes évjáratot eredményezett, ahol az extrém kánikula ellenére a savakat is jellemzően sikerült jól megőrizni.

Vulcanus

A vulcanus hazánk szinte ismeretlen ritkasága, a Balaton-felvidék eddig még kevésbé elterjedt fajtája. Savkarakteres, a terroir jegyeket gazdagon visszatükröző, termesztési adottságait tekintve is nagyon jó adottságokkal rendelkező fajta. A vulcanus két szülője a szürkebarát és a budai zöld, a fajtát 2003-ban ismerték el államilag. Leginkább csak a Badacsonyi borvidéken, ezen belül Szigliget hegyein találkozhatunk vele, illetve elvétve a Balaton-felvidék egyes területein. A vulcanus tőkéje középerős növekedésű, lomblevele kerek, széles, fűzöld, karéjos-hasadt. A fürt vállas, tömött, rövid, középnagy, a bogyók gömbölyűek, kicsik, alig hamvas zöldek, sokmagvúak, levük színtelen, ízük közömbös, húsuk puha, leves, olvadó. A héj középvastag és tartós. Kifejezetten bőtermő, a fajta magas termésmennyiség mellett is nagyon jó minőséget ad, rendkívül jó savgyűjtő, még aszályos években is megbízható mustjának, illetve borának savtartalma, melyet képes megőrizni, nem lágyul le. Igazán szép eredményeket, nagy formátumú hungarikum borokat azonban természetesen leginkább hozamkorlátozás mellett várhatunk a fajtától. A vulcanusban a savak mellett az ásványosság és a tűzköves jegyek dominálnak leginkább. Mivel nem illatos, zamatgazdag fajta, teljes ízképe, gyümölcsössége hosszabb hordós érleléssel hangsúlyozható még inkább, ilyenkor olajosabb, selymesebb struktúra mellett a mézes, virágos, déligyümölcsös aromák is előbújnak. A fajta jó cukorgyűjtő, emiatt kicsit későbbre - október környékére - tolt szürettel, töppedt bogyók felhasználásával, akár késői szüret-jellegű bor is készülhet belőle. Forrás: Borászportál.hu